Blog

Chléb a historie

Chléb a historie

Chléb je jednou z nejstarších potravin na světě a jeho historie sahá až do doby před 30 000 lety.

První chléb byl pravděpodobně vyroben z otrub a vody a pečen na kamenném ohni. Postupem času se technologie výroby chleba zlepšovala a vznikaly nové druhy chleba s různými ingrediencemi.

V dávných civilizacích, jako byly Babylon, Egypt a Řecko, byl chléb považován za základní potravinu a byl důležitou součástí každodenní stravy. V té době byl chléb pečen v pecích, které byly často sdílené v rámci komunity.

Během středověku se pekla v Evropě hlavně pšeničná a žitná houska, která byla pro obyčejné lidi základním zdrojem energie. V té době byly pekárny vlastněny městskou radou a byly pod kontrolou pekařského cechu, což zajišťovalo, že chléb byl pečen s přesnými ingrediencemi a v souladu s regulacemi.

V 19. století se díky průmyslové revoluci začaly používat nové technologie, jako je parní pohon a vysokorychlostní mixéry, což umožnilo výrobu chleba v mnohem větším množství. Dnes se chléb vyrábí v různých druzích a stylech po celém světě, jako jsou francouzské bagety, italské ciabatty a indické naany.

V posledních letech se však začalo diskutovat o tom, že mnoho průmyslových výrobců používá chemikálie a konzervanty v chlebu, aby prodloužili jeho trvanlivost. Proto se stále více lidí rozhoduje pečít si chléb doma, aby mohli mít kontrolu nad jeho složením a kvalitou.

Chléb je nejen základní potravinou, ale také kulturním symbolem v mnoha zemích po celém světě. Ať už je pečen doma nebo v pekárně, chléb zůstává důležitou součástí každodenního života lidí po celém světě.

Historie chleba

  • chléb je jednou z nejstarších potravin na světě
  • v dávných civilizacích byl považován za základní potravinu
  • od 19. století se  rozvíjí průmyslová výroba chleba

Přihlášení novinek

Později se můžete kdykoliv odhlásit.
Uložit
Nastavit
Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejlepší zážitek z našeho webu. Pokud odmítnete používání souborů cookie, nedokážeme garantovat bechybnou funkci webu.
Povolit vše
Zakázat vše
Analytics
Nástroje používané k analýze dat k měření efektivity webových stránek a k pochopení toho, jak fungují.
Google Analytics
Povolit
Zakázat
Ostatní
Analýza chování návštěvníků
Povolit
Zakázat